Żywienie fretek
Podstawą żywienia tchórzofretek są
białka i tłuszcze zwierzęce, prawidłowa dieta zawiera 30-40% białka, 20-30%
tłuszczu. To drapieżnik mięsożerny, dlatego zalecana jest dieta BARF
(Biologically Appropriate Raw Food) - świeże, surowe mięso wraz z kośćmi, skórą
i tłuszczem. Należy starać się, aby dieta była urozmaicona. Podając jeden gatunek
mięsa istnieje ryzyko, że nie dostarczymy odpowiednich ilości protein, tłuszczu
i wszystkich aminokwasów egzogennych. Fretka powinna być żywiona głównie mięsem
jasnym i różowym (kurczak, indyk, królik, żabie udka, jagnięcina, baranina,
kaczka, dzik). Około 10% diety może stanowić
mięso czerwone (cielęcina, wołowina, konina). Ważne jest, aby mięso
podawać wraz z kośćmi, które są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia i innych
składników mineralno-witaminowych. W przypadku karmienia fretki mięsem bez
kości konieczne jest stosowanie ich zamienników oraz suplementów
witaminowo-mineralnych. Podroby (żołądki, ozory, wątroby, nerki, móżdżki itd)
nie powinny stanowić więcej niż 15% diety. Poza tym pokarm możemy uzupełniać o
myszy, jaja przepiórcze i żółtko jaja kurzego, ryby morskie (1-5% diety, nie
wszystkie gatunki, w małych ilościach), hemoglobinę wołową, mielone siemię
lniane, taurynę, algi, sól himalajską, olej z pierwszego tłoczenia na zimno
(maksymalnie 1 łyżeczka dziennie), np.
lniany, tran, oliwę z oliwek. Fretce są zbędne węglowodany
(mogą stanowić ok. 1% diety), dlatego owoce i warzywa traktujemy jako
marginalny smakołyk. Zwierzakowi należy zapewnić stały dostęp do wody.
Dorosła tchórzofretka zjada około
150 g pokarmu dziennie. Ilość ta zależy od płci, wieku, kondycji i aktywności
zwierzęcia, pory roku, temperatury otoczenia, rodzaju mięsa. Mięso podajemy
jeden, dwa lub trzy razy dziennie i pamiętamy o wyrzucaniu niezjedzonych
resztek pokarmu z poprzedniego posiłku.
Najbardziej wartościowe jest mięso
surowe i świeże. Mięso gotowane traci wartości odżywcze, minerały i witaminy.
Fretce możemy podać mięso w postaci całych tuszek mniejszych ssaków, ptaków lub
płazów (żab), w tym kilkudniowe oseski (taki pokarm zawiera wszystkie składniki
odżywcze i pomaga w walce z kamieniem nazębnym), poćwiartowane na kawałki
tuszki i mięsa średnich i dużych ptaków oraz ssaków (taki pokarm jest uboższy o
płyny ustrojowe i narządy wewnętrzne, co wiąże się z koniecznością
suplementacji), mielone tuszki i mięsa (taki pokarm nie przyczynia się do
higieny jamy ustnej, może być stosowany okresowo i krótko dla maluchów i fretek
powracających do zdrowia).
Fretki nie wolno karmić surową wieprzowiną ze względu na
możliwość zachorowania na chorobę Aujeszkyego. Poza tym nie podajemy warzyw
kapustnych, cebuli, awokado, roślin strączkowych, mleka i produktów mlecznych,
przypraw, czekolady, kakao, przetworzonej żywności (wędliny, parówki, kiełbaski),
chipsów, herbaty, kawy, alkoholu, owoców cytrusowych.
Jeśli
decydujemy się na podawanie suchych karm, to wybierajmy takie, które
zawierają 32–38% białka (pochodzenia zwierzęcego), 18–22% tłuszczu (pochodzenia
zwierzęcego), do 3,5% włókna, do 7% popiołu. W takiej karmie, jako pierwszy
składnik powinno być mięso, a wśród pierwszych trzech składników nie powinno
być kukurydzy, soi ani mięsa rybiego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz