Żywienie szynszyli
Szynszyle to zwierzęta
roślinożerne. Na wolności jedzą źdźbła traw, drobne pędy, korę drzew i krzewów,
zioła oraz nasiona.
Żywienie szynszyli w hodowli
domowej bazuje na nieograniczonym dostępie do siana i
sporej ilości suszonych ziół (m. in. pokrzywa, mniszek lekarski, babka
szerokolistna, babka lancetowata, łubin pastewny, tymotka, jasnota biała,
nagietek), które powinny stanowić ok 90% podstawy diety naszych pupili. Taki
pokarm zawiera dużą ilość włókna, którego niedobór może powodować zaburzenia
flory bakteryjnej przewodu pokarmowego i przerosty zębów.
Dodatkowo można podawać
gałązki, pędy i korę drzew jadalnych (jabłoń, grusza, brzoza, leszczyna,
wierzba, grab) oraz karmę dla szynszyli. Dobra karma zawiera 15 - 35% włókna
surowego, 16 - 20% białka, 2 - 5% tłuszczu.
Suszone warzywa, owoce i
orzechy powinny stanowić marginalny dodatek do diety gryzonia. Nie należy
podawać świeżych owoców i warzyw, kolb.
Układ pokarmowy szynszyli jest
delikatny, dlatego wskazane jest, aby zmiany w diecie wprowadzać stopniowo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz