Żywienie świnek morskich
Karmą objętościową może być również zielonka, czyli świeża trawa i rośliny łąkowe. Należy ją wprowadzać
do diety stopniowo, ale dla przyzwyczajonego zwierzęcia z powodzeniem może
stanowić podstawę diety w sezonie letnim.
Zioła, ze względu na
swoje dobroczynne działanie, stanowią cenny dodatek w diecie roślinożerców.
Podajemy je codziennie w postaci świeżej jak i suszonej. Można je zakupić w
postaci mieszanek lub pojedynczych ziół. Wpływ poszczególnych roślin i zioła
szczególnie polecane dla świnek opiszę w osobnym artykule.
Codziennym dodatkiem w diecie świnek powinny być także warzywa. Warto pamiętać, że świnki z przyjemnością „zutylizują” również
roślinne odpadki kuchenne takie jak: obierki z marchewki, skórka od jabłka czy
arbuza, głąb kapusty pekińskiej, liście rzodkiewki, marchewki, brokułu i kukurydzy.
Karmę treściwą najczęściej stanowią komercyjne granulaty i mieszanki. Najlepiej, jeśli jest to granulat, zawierający wszystkie
cząstki o identycznym składzie. Dzięki temu, każdy kęs dostarcza śwince
zbilansowanego pokarmu i nie ma możliwości, że świnka będzie przebierać karmę
dostarczając sobie jedynie części niezbędnych składników. Karma powinna zapewnić
śwince energię, witaminy i składniki odżywcze, jednak w nadmiarze może być
przyczyną otyłości i związanych z nią problemów zdrowotnych. Dlatego dzienna
porcja granulatu nie powinna przekraczać 2-3 łyżek stołowych. Dobry granulat
dla świnek morskich powinien zawierać ok. 15-25% włókna surowego oraz min
1000mg/kg witaminy C. Warto zwracać uwagę, aby jego skład nie był oparty na
ziarnach zbóż, ich niewielki dodatek nie jest szkodliwy, ale nadmiar może mieć
negatywne skutki dla zdrowia.
Kluczem do sukcesu jest duża różnorodność podawanego pokarmu.
Warto jednak pamiętać, by każdy nowy składnik diety wprowadzać stopniowo –
początkowo w niewielkich ilościach, aby nie zdestabilizować pracy przewodu
pokarmowego. Nie ma określonych ściśle norm ile jakiego warzywa powinna
dostawać świnka morska, najbezpieczniej jest podawać codziennie minimum 3-4
rodzaje warzyw w niedużych ilościach. Taki system pozwala na zapewnienie
świnkom wszystkich niezbędnych składników odżywczych przy minimalnym ryzyku
negatywnego wpływu niektórych warzyw, np. roślin wzdymających. Owoce podajemy sporadycznie, 1-2 w
tygodniu, w niewielkich ilościach.
Świnki nie produkują enzymu oksydazy L-gulonolaktonowej –
podobnie jak ludzie – nie potrafią syntetyzować witaminy C, której odpowiednią
ilość należy zapewnić w pokarmie. Zapotrzebowanie na witaminę C wynosi 10mg/kg,
a w okresie wzrostu, ciąży i laktacji rośnie do 20mg/kg. Taką ilość można z
łatwością dostarczyć w codziennej porcji warzyw i owoców. Szczególnie wysoką
zawartość witaminy C ma czerwona papryka, czarne porzeczki oraz natka
pietruszki. Dodatkowym źródłem witaminy C powinien być granulat, aby jednak
spełniał swoją rolę musi być przechowywany w szczelnych pojemnikach bez dostępu
światła, maksymalnie przez 3 miesiące, aby witamina C nie uległa utlenieniu. Z
tego też powodu nie polecam karm kupowanych na wagę. Długie przechowywanie może
skutkować utratą witaminy C i rozwojem różnych gatunków pleśni.
Świnki morskie, świetnie przystosowane do jedzenia
niskokalorycznego pokarmu, w warunkach domowych mają skłonność do otyłości, szczególnie w środowisku ubogim w bodźce.
W celu zapobiegnięcia otyłości należy
unikać podawania nadmiernej ilości karm treściwych, wysokokalorycznych
smakołyków – szczególnie kolb lepionych syropami cukrowymi oraz słodzonych
dropsów. Należy także zachować umiar z ilością podawanych owoców.
lek.wet.Dorota Kramek i zespół przychodni ZWIERZYNIEC
lek.wet.Dorota Kramek i zespół przychodni ZWIERZYNIEC
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz